Energiuppdrag
Vi jobbar för att optimera energianvändningen i våra kunders fastigheter.
För att optimera energianvändningen i våra kunders fastigheter, tillgodose klimatkrav och för att kunna projektera och dimensionera optimala tekniska system krävs klimatsimuleringar, energiberäkningar och energikartläggning.
Vinterfall, sommarfall, väderstreck, interna värmelaster, transmission, köldbryggor, u-värden, VVS-system drifttider etc är bara några av många faktorer att ta hänsyn till för att få ett helhetsgrepp på inneklimatet och energianvändning över hela året.
Vi använder oss av väl etablerade simulerings- och beräkningsprogram såsom IDA ICE (Indoor Climate and Energy) och VIP Energy. Vi har mångårig erfarenhet och specialistkompetens för att utföra klimatsimuleringar och energiberäkningar.
Med vår certifierade personal erbjuder vi även våra kunder tjänsten att utföra energideklaration, klimatdeklaration, dagljusberäkning och mätning och loggning.
Läs mer om våra olika energiuppdrag:
Energiberäkningar
Vi utför avancerade energiberäkningar och analyser som ligger till grunden för utformning och val av installationer vi uppförande av byggnader. En energibalansberäkning säkerställer att byggnaden uppfyller alla energikrav enligt Boverkets byggregler (BBR). En energiberäkning är en teoretisk simulering över hur mycket energi den färdigställda byggnaden kommer använda under ett normalår. En energiberäkning ska du som bygger nytt, eller bygger till, komplettera din bygglovsansökan med. Vid energiberäkningar av flerbostadshus och lokalbyggnader så ställs även krav på att beräkningen ska vara dynamisk på timbasis.
En energiberäkning kan även användas och ligga till grund för vidare analyser av byggnaden för att lokalisera energisparande åtgärder.
Energikartläggning
Energikartläggning är ett bra och effektivt sätt att förstå hur energin används i din fastighet och vilka åtgärder som är mest kostnadseffektivt att arbeta med. Med vår hjälp får du en tydlig och detaljerad bild över energianvändningen och var potentialen för förbättringar finns i din fastighet. På så sätt kan energianvändningen optimeras och därmed minska kostnader för dig som fastighetsägare men även minska miljöpåverkan.
En energikartlänning är en systematisk process där man analyserar och identifierar hur och var energi används inom en organisation, en byggnad eller en industriell process.
Energikartläggningen innehåller vanligtvis följande huvuddelar.
- Förstudie och inledande analys
- Definiera syfte och mål med kartläggningen.
- Insamling av grundläggande data om verksamheten, energianvändning och befintliga system.
- Energibalans och nulägesanalys
- Genomgång av energistatistik (el, värme, kyla, bränslen etc.).
- Kartläggning av energikällor och energiflöden inom verksamheten.
- Identifiering av energiförluster och ineffektiva system.
- Tekniska analyser och mätningar
- Genomgång av byggnader, ventilation, belysning, uppvärmning, kyla och processutrustning.
- Användning av mätutrustning. Till exempel termografering, effektmätningar för att identifiera ineffektiv energianvändning.
- Kartläggning av drift- och underhållsrutiner.
- Identifiering av åtgärder och besparingsmöjligheter
- Förslag på energieffektiviseringsåtgärder, både tekniska och beteendemässiga.
- Prioritering av åtgärder utifrån potential, investering och återbetalningstid.
- Utvärdering av alternativa energikällor och möjligheter till egen produktion (solceller, värmeåtervinning etc.)
- Kostnads- och lönsamhetsanalys
- Beräkning av investeringskostnader och driftbesparingar för föreslagna åtgärder.
- Lönsamhetsbedömning med hjälp av LCC och ROI.
- Möjligheter till stöd och bidrag för energieffektiviseringsåtgärder.
- Rapport och handlingsplan
- Sammanställning av resultat och rekommenderade åtgärder.
- Handlingsplan med prioriteringar och tidsplan för genomförande.
- Rekommendationer för uppföljning och fortsatt energiledning.
En väl genomförd energikartläggning ger en tydlig bild av energianvändningen och konkreta förslag på hur verksamheten kan minska sina energikostnader och miljöpåverkan.
Energideklaration
En energideklaration är ett dokument som beskriver energiprestanda och energieffektivitet för en byggnad. Den ger en bedömning av hur energieffektiv byggnaden är och ger rekommendationer om åtgärder för att förbättra energiprestandan. Energideklarationen upprättas av vår certifierade energiexpert som besöker byggnaden och gör en bedömning av energianvändningen vid normaltbrukande samt föreslår åtgärder för att förbättra energieffektiviteten.
Energideklarationen är giltig i tio år och krävs vid tex. försäljning, efter nybyggnation, i offentliga lokaler samt för BRF:er och hyresbostäder.
Våra certifierade energiexperter ser till att energibesiktning genomförs på plats, upprättar er energideklaration och rapporterar till Boverket och er.
Energideklarationen ska vara en enkel process för er.
Klimatdeklaration
Från den 1 januari 2022 gäller krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader. Det innebär att byggherrar ska redovisa vilken påverkan på klimatet en ny byggnad har. En klimatdeklaration är en redovisning av en byggnads klimatpåverkan under dess livscykels första skede, från råvaruutvinning till färdig byggnad. Den visar utsläpp av växthusgaser kopplade till byggmaterial och byggprocessen.
I Sverige är klimatdeklarationer obligatoriska för nya byggnader enligt klimatdeklarationslagen 2022. Beräkningen baseras på livscykelanalys (LCA) och kan användas för att minska koldioxidavtrycket genom val av material och byggteknik.
Klimatsimulering
Vi utför analyser av inomhusklimatet i byggnader, där vi undersöker temperaturvariationer, solinstrålning luftfuktighet och ventilationens påverkan för att uppnå bästa inomhusklimat som termisk komfort och luftkvalitet.
Med simuleringsmodellen har vi möjlighet att analysera hur olika val av solskydd och tekniska lösningar påverkar inomhusklimatet på olika sätt och kan därefter säkerställa att valda lösningar uppfyller projektkraven på önskat inomhusklimatet.
Dagsljusberäkning
Dagsljusberäkning är en analys av hur naturligt ljus sprids och används i en byggnad. Den används för att optimera ljusinsläpp, förbättra inomhusmiljön och minska behovet av artificiell belysning.
Beräkningen tar hänsyn till faktorer som fönsterstorlek, placering, materialreflektioner och omgivande hinder. Syftet är att skapa ljusa, energieffektiva och hälsosamma inomhusmiljöer som uppfyller krav i exempelvis Boverkets byggregler, arbetsmiljökrav och miljöcertifieringar.
Energieffektivisering och driftoptimering
Vi har stora kunskaper inom drift, värme och byggnadsfysik. Med våra energikonsulter kan du känna dig trygg i att låta dem göra det som behövs för att din byggnads energianvändning ska sänkas så mycket som möjligt utan att inomhusklimatet försämras. Av oss får du hjälp att ta fram underhållsplaner, investeringskalkyler, förslag på energieffektiviserande åtgärder och produktalternativ. Med oss kan du sänka kostnaderna.
Projektledning energiåtgärder och installationer
När energisparåtgärder har identifierats, stannar vi kvar under hela processen. Vi hjälper till med projektledning där vi samordnar och tar hand om projektet från början till slut.
Behovsanalys – Förstudie – Projektering – Upphandling – Genomförande – Besiktning – Uppföljning

Vill du veta mer?
Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar!